Soul-Sangerinnen Aretha Franklin

Aretha Franklin hadde sitt gjennombrudd på midten av 1960-tallet, med en rekke store Soul-hits. Karrièren har holdt seg til det punkt at hun ble invitert til å opptre i det Hvite Hus i 2015. Hun anses av mange som den mest innflytelsesrike kvinnelige Soul-sangerinnen. Hennes hits høres fortsatt av mange, og man kan finne hennes musikk over hele verden. Også i norske nattklubber kan man ved anledning høre at musikken fortsatt spilles i ren form, eller at mange deler av musikken er blitt samplet inn i mer moderne komposisjoner.

Fra kirkemusikk til kjærlighetsballader

Aretha Franklin var sterkt preget av sin oppvekst i enkle kår, og slik som mange fattige folk før henne, ble kirken et sted hvor hun kunne møte kultur og dannelse. Det hjalp også at hennes far var predikant, mens hennes mor var en downloadkjent pianist. De første årene av hennes profesjonelle karrière hadde hun derfor også som sanger i kirken, og den første utgitte musikken, er derfor også salmer, om enn i en mer levende og hurtig form enn man kjenner den i Norge. Som mange Soul-musikere, vokste Franklin ut av Gospelmusikken, og brukte sin kunnskap om denne til å danne basen for det som vi i dag kaller Soul. Selv om hun ikke var blant de første som tok dette steget, satte hun et varig preg på uttrykksformen. Hennes første Soul-skive kom ut i 1961. Aretha Franklin var heller ikke det som man kan betegne som en ren Soul sangerinne. Hennes stemme fant mange forskjellige uttrykksformer, fra Blues og Rhythm and Blues, doo-wop og Jazz.

Den første store hiten

I 1967 fikk Franklin det store gjennombruddet. Etter å ha byttet plateselskap, fra Colombia til Atlantic Records, kom I Never Loved a Man ( The Way I Love You ) ut. Samme året kom også den store hiten “Respect” ut, og sangen ble raskt en hymne for den voksende borgerrettighets-bevegelsen i USA.