Soul-Musikk på 1960-tallet

På mange måter startet Soul for alvor på 1960, tallet, når begrepet også begynte å bli brukt om dette nøyaktige fenomenet. Solomon Burke og Atlantic Records var1003px-Otis_Redding_(2) nøkkelen til dette gjennombruddet. Fra Burkes hit, Just Out Of Reach i 1961, begynte stilen å utvikle seg til en massebevegelse.

Et annet stort navn i tiden var Otis Redding, som hadde flere store hits mellom 1962 og 1964. Hans spesialitet var ballader som ofte handlet om at en fornærmet kjæreste måtte være så snill å tilgi ham, og at hun måtte komme tilbake. Han ble raskt kjent som Mister Pitiful.

Aretha Franklin er et bemerkelsesverdig kapittel i seg selv

Aretha Franklin er også kjent den dag i dag. Mange forbinder navnet med fremragende og rørende musikk. Hun var opprinnelig en gospelsanger, men utviklet seg til å synge om mer dagligdagse tema. Også her dominerer tema som kjærlighet, ulykkelig kjærlighet og det motsatte kjønn. Hun slo gjennom i 1967 med hits som I Never Loved a Man, Do Right Woman, Do Right Man og Respect.

Soulen kommer til Europa

Bruhodet for Soulen sin innmarsj i Europa var selvfølgelig Storbritannia. Landet hadde opplevd stor arbeidsinnvandring etter slutten av andre verdenskrig og mange av de nyankommene var reist fra de tidligere britiske koloniene i Karibien. Disse møtte på mange av de samme problemene som de sorte i USA, og Soul fikk også derfor et ekstra løft inn i immigrantmiljøene som assosierte seg med borgerrettighetskampen som samtidig foregikk i USA.

Rundt 1968 var Soul som begrep i ferd med å falle fra hverandre igjen. Store artister videreutviklet sjangeren til flere retninger. Funken ble født, og Soul ble også mer politisk, i forhold til tidligere å hovedsaklig å ha omhandlet sex- og samlivs- problemer mellom menn og kvinner. Soulen begynte igjen å flyte inn i RnB’en, selv om man den dag i dag kan finne talentfulle artister som vedlikeholder Soulen i sin rene form.