Ska og Soul

Ska er en musikkart som oppstod samtidig med Soul-musikken, og sjangrene utviklet seg i gjensidig påvirkning. Forbindelsen mellom de to sjangrene finner man flere steder, og de forholder seg også åpent til andre former for musikk, som Rethem and Blues og diverse pop.

Stilartene ble også grunnlagt nesten samtidig. De første gode Soul-platene begynte å komme ut fra 1961, mens den første rene Ska-skiva ble laget i Kingston i 1962. De politiske implikasjonene var også like. I 1962 feiret man på Jamaica uavhengighet fra Storbritannia. Samtidig pågikk kampen for borgerrettigheter forska USA sin sorte befolkning. Dette satte også preg på musikken, og man kan minnes hendelsen musikalt hvis man lytter til Skatalites sin Freedom Sound, eller Derrick Morgan sin Forward March.

Musikken spredte seg raskt til Europa. Soul hadde en markant fordel i forhold til Ska, nemlig at den kom USA. Gjennom Marshall Avtalen hadde USA sikret seg retten til skattefrihet på alle kulturprodukter, noe som gav amerikansk musikk og film klare konkurransefordeler i kampen om populariteten.

De samme ungdommene som omfavnet Soul begynte på tross av dette også å lytte til, og å danse til Ska, som med sine raskere rytmer gav noe å gispe etter luft til.

Det er også morsomt å se hvordan forskjellige sjangere forgrener seg videre etter tilfeldige sammenstøt. Skabølgen på Jamaica selv varte kun noen få år, får den igjen var vanskelig å skille fra den eldre Ragge-Rastafari musikken. I England fikk derimot Skaen et eget liv, og ble påvirket fra mange andre kanter. Den delen av Skaen som overlevde frem til i dag er godt farvet av et kraftig sammenstøt med Pønken, slik man kan høre det hos store stjerne som The Specials eller Trondheims- bandet Hoppalong Knut.

Det er ingenting som løfter taket som en god Ska-konsert, selv om musikken i dag ikke spilles så ofte lenger.