Opprinnelsen til Soul-musikk

Røttene til Soul-musikken finner man i det mørkhudede Amerika. Stilen oppstod som en kombinasjon av flere innflytelsesrike sjangere. Den tradisjonelle kirkemusikken Gospel gav mye av grunnlaget, mens det ble trukket inn mange elementer fra Rhythm and Blues. Rent tematisk har Soul derfor med seg temslepye1-640a som er både religiøse og sekulære. Navnet Soul ble derimot for første gang brukt når kirkemusikken ble fylt med verdslige tekster.

Den samme sammenflytingen av kirkemusikk og verdslige toner fant samtidig også sted innen Jazzen, og gav opphavet til det som kalles Soul-Jazz. Soul ble etter dette også lenge brukt som en posebetegnelse for all musikk som var populær blant de sorte.

Stjerner som Ray Charles og Etta James

Ingen musikkstil er noe uten stjerner som tiltrekker seg interesse, og utover 1950-tallet fikk Soul også noen store navn. Clyde McPhatter, Hank Ballard og Etta James var alle med på å legge grunnlaget for musikken, som en egen selvstendig stil. Ray Charles er kanskje den artisten som man husker best i dag, siden han hadde mange store hits etter hverandre. Hans gjennombrudd kom i 1954 med “I Got a Woman”. Ray Charles blir ofte omtalt som genial, i måten han klarte å spre, og å selge seg selv og sin musikk. Little Richard er et annet kjent navn fra den samme tiden, og tjente som inspirasjon for andre storheter som fulgte. Selv betegnet han seg som “The king of rockin’ and rollin’ – noe som refererer til den kraftige, og for tiden uhørte måten å danse på.

Et grunnelement for både Rock og Pop

Soul-musikken vokste opp sammen med Rocken, og de to sjangrene gled over i hverandre med mange artister. Når man i samme periode også ser en stor forakt for hvordan Elvis Presley danset på scenen, så er det viktig å huske hvor han fikk det fra. Måten Soul-artister danset på, var i ferd med å slå gjennom i de hvite samfunnene i USA.