Lauryn Hill og Aretha Franklin

Soul og beslektede sjangere som RnB har utviklet seg hand i hand. Lauryn Hill er en av de samtidige artistene som har ført tradisjonene videre, og hun populariserte sjangeren med sin musikk på midten av 1990-tallet. Hun viste tilbake til sine artistiske røtter da hun i 1998 gav ut singelen A Rose is Still a Rose, sammen med Soul-Dronningen Aretha Franklin.

A Rose Is Still a Rose

Sangen ble skrevet og produsert av Lauryn Hill, med sangerinnen Aretha Franklin spesielt i tankene. I beste Soul-tradisjon handler sangen om relasjoner og om ulykkelig kjærlighet. Den er utformet som en samtale mellom en mor og en datter, og illustrerer med dette muligens forholdet mellom Lauryn Hill og Aretha Franklin. Sangen har et typisk feministisk tema, som understreker at kvinner hverken skal tåle å måtte ta ansvar for sine handlinger og avgjørelser. Samtidig understreker sangen at disse handlingene heller ikke burde ha konsekvenser for kvinner, og at man burde ignorere dem, og gå videre som om ingenting var hendt. Det settes dermed et konsekveLaurynHillnt skille mellom realiteten og konteksten av livsførsel, og hvordan andre burde sette pris på en selv.

Sangen ble selvfølgelig en hit, og en overraskelse for Franklin som hadde vært i bransjen i over 40 år. Singelen hjalp også til med å gjøre platen til en gullplate, som toppet hitlistene i den vestlige verden, og ble en bestselger innen alle RnB og Hip-Hop i dette året. Den siste hiten til Franklin lå tilbake i 1986, med utgivelsen av Albumet Aretha, som egentlig kun var et “best of” album.

Produksjonen bidro definitivt til å forynge Franklin, og til å introdusere henne til et nytt ungt publikum. Samtidig ble det mulig for Franklin å igjen opptre med et lysere register enn det hun over årene hadde vent seg til. På tross av kjede-røkingen er albumet definitivt verd å lytte til.