Blue eyed soul

Blue eyed Soul er at av disse gode gamle begrepene som i dag kanskje kan tolkes som smakløst eller rasistisk, av dem som er utstyrt med litt tynnere hud. Begrepet beskriver Soul som spilles av folk med hvit hudfarve. Soul var i hovedsak et svart kulturelt fenomen som oppstod blant afroamerikanere. Derfor er detSonny_&_Cher_1973 ofte blitt uglesett at hvite folk driver med slikt.

Begrepet oppstod i 1964, til dels fordi hvit Soul var en raritet, men også fordi de hvite artistene tok til seg begrepet. The Righteous Brothers brukte navnet på LPen som de utgav i 1964. Begrepet ble også utvidet til å omfatte en god del artister som man i dag ikke direkte ser på som Soul-musikk. Her kan vi inkludere band som Sonny & Cher, The Beatles og artister som Tom Jones og Barry McGuire.

Vi burde likevel ikke sitte igjen med det inntrykket at Soul var noe som hvite folk slang seg på etter at det tok av. Mange hvite artister var også med på å berede grunnen for at kulturen kunne blomstre. Et godt eksempel er sangerinnen Timi Yuro.

Det er likevel vanskelig å diskutere Soul og musikkens utvikling uten å skrape borti noen såre punkt. Det tok lang tid før sorte og hvite sammen kunne opptre i et band, og det første mer kjente tilfellet, lot vente på seg til 1975, da Tower of Power kunne opptre på Soul Train. Den første hvite artisten til virkelig å slå an i sjangeren, David Bowie måtte også vente til samme år.

Det finnes en dypt integrert rasisme i Soul som retter seg mot hvite folk, den dag i dag, og det er ikke bare vennlig eller spøkefullt. Lauryn Hill sine turneer i Norge kan tas som en god illustrasjon på en problematisk opptreden. Visste du at det er forbudt for hvite folk å tiltale Lauryn Hill direkte?